esmaspäev, 11. jaanuar 2010

Rääbakas kuusk ja Andruse kaka

Originaal: 
http://www.epl.ee/artikkel/486064


Oh seda naiste lõpmata lora,” meenutas Maali oma küdeva pliidi ees puupakul istudes.
Uuel aastal, kui Maali esimest korda poodi sattus, oli letiesine paksult ahhetavaid külanaisi täis. Kõik kordasid kui regilaulu, et ikka Andruse kaka ja Andruse kaka. Näis, et nad olid seda korranud nii kaua, et vorst hakkas juba kottides libedaks minema.

Tuli välja, et kirjamees Andus Kivirähk oli avaldanud lasteraamatu „Kaka ja kevad”, mida nii noored kui ka vanad nüüd koos tõrvasid. Lugenud ei olnud. Kardeti, et ju varsti hakatakse lastele selle rõveduse järgi tähti õpetama. Maailm puha hukas. Ja kus on haridusminister Lukase silmad, kus kultuuriminister Jänese silmad?

Maali jättis naised lorama, tõttas raamatukokku, nõudis kakaraamatu välja. Luges sealsamas nimiloo läbi. Appikene, kui ilus see oli! Silmast võttis vee välja. Üks pisikene, täiesti tavaline koerakaka kohtas võilille ja abiellus temaga. Ja mis saab üldse koledat olla loomulikus kakas – jänesehernestes, kitse-ubades ja põdrakastaneis, mida metsaalused paksult täis? Nii arutles lihtne rannatüdruk Maali.


Koledad hiinlased


„Kui ilus armastuse lugu!” meenutas Maali pliidi ees, kui oma armast, nüüd juba tükkideks saetud jõulukuuske ahju ajas. Tema kuusk oli küla erilisim, sest oli kõige rääbakam. Juba aastaid otsis Maali alati metsast üles just sellise äbariku kuuse, millel polnud mingit lootust suureks uhkeks jõulupuuks saada. Rääkimata sellest, et temast põrandalaud või puhvetkapp tehtaks. Aga just viletsatest tuleb hoolida, arvas Maali, kui rääbakuuse koju viis ja ära ehtis. Mullusel olid oksad vaid ühel pool. Tänavune oli aga kõverik kui kreeka E. Maali jaoks oli rääbaka kuuse puhul kõik paksult armastust täis.


Aga kui miski on kole ja rõve, siis pigem Tallinna surnud ja poolekslõigatud hiinlaste näitus, mida on mitu korda ka televiisoris näidatud. Seal pole armastuse poegagi, kõik puhta raha eest koleduse näitamiseks tehtud. Ja loomulik pole see ka. Nii arvas Maali, süda tulvil armastust nii rääbaka kuusekese kui ka pisikese kakakese vastu.

1 kommentaar:

  1. Ka lahtilõigatud hiinlastes on oma ilu

    Maali arvates võib olla mitte, ise sain oma kehakoti kohta ikka paganama palju põnevat teada

    VastaKustuta