teisipäev, 9. veebruar 2010

Kalevi spordiselts Tolad ja rahvatantsustaadion

No nüüd on küll tsirkus lahti!

Tädi Maali ei jõudnud Eesti Päevalehte lugedes ära imestada, et milleni küll inimese mõistus jõuda võib. Et nüüd tahab kuulus ja isamaaline spordiselts Kalev oma staadioni ärimajasid täis ehitada, et sporti edendada ja raha hankida. Selline artikkel ilmus.

"No kuis saab siis spordi jaoks raha hankida sel kombel, et staadion majasid täis ehitada," ei mahtunud Maalile pähe. Siis pole ju täisehitatud staadionil enam spordi jaoks ruumi. Ega siis majade vahel ei hakata oda heitma või keti otsa riputatud pommi loopima. See võib hirmsa õnnetuse kaasa tuua. Ja kui teibaga kargaja sinu magamise toa aknast sisse lupsab, on kah veidikene imelik.

Aga kõige suurem kahju oli Maalil sellise imeliku plaani juures rahvatantsijatest, kes senini on Kalevi staadionil nii ilusasti tantsupidudel tantsinud. Viimase peo ajal tulid tädi Maalile kohe suured pisarad silma, kui Marko Matvere laulis, et tuule suund on Nord ...

Lihtne rannatüdruk teab küll, mida toob tuul kui suund on Nord. Ja iga kord kui nüüd Matvere seda laulu raadios laulma hakkab, tuleb Maalile meelde see kui ilus tänavune tantsupidu küll televiisoris oli ja pisarad hakkavadki voolama.

Aga ju need pisarad hakkavad nüüd vist kaks korda enam voolama, sest meelde hakkab tulema ka see, kuis Kalevi spordiselts selle staadioni rahvatantsijatelt ära võttis ja maju täis ehitas. Mis sest, et rahvatantsijad vaid korra nelja aasta tagant kohal käisid. Nüüd tundub, et ikka ei ole nende jaoks ruumi. Kole lugu.

Veel veidi mõelnuna jõudis Maali mureni, et äkki on nüüd Kalevi omadele kogunisti kole luupainaja sisse läinud või jooksva külge tulnud, sest nii rumalat juttu annab kohe niisama välja mõelda, et spordi edendamiseks staadion täis ehitada. Siin peab vist ikka kuri käsi ja posimine mängus olema. Või siis värske õhu puudus ja autotossu rohkus pealinna uulitsatel, mis ei lase enam selge peaga selgeid mõtteid mõelda.

Maalile tuli korraga meelde, et ükskord varem on ta üsna sama rumalat juttu kuulnud kui nüüd see, mis staadioni täisehitamise kohta räägiti. See oli ammu, siis kui tsirkus koos toladega nende külas Eesti ajal peatuse tegi ja tolad rahva hulka tola tegema lasti. Vaat siis need tolad ajasid just samasugust tolajuttu suust välja ja üks isegi sõi sitikaid. Sellised tolad olid.

Igatahes oli õhtuks Maalil plaan selge - peaks saatma Kalevi omadele kange pihlaka- ja kadakatinktuuri retsepti, et nad seda tarbides oma luupainajatest ja jooksvast lahti saaksid ja mõistuse jälle korda ajaksid.

Aga kui ei saa, siis pole muud teha kui tuleb kohe Ansipi Andrusele kiri saata. Et peaministrihärra spordiseltsi Kalev ümber nimetaks spordiseltsiks Tolad.

Siis oleks inimestel teada, kellega tegemist.
Ja siis oleks ka tõde taas maa peal.

3 kommentaari:

  1. Loe ja imesta. Olen minagi neid kõrgelennulisi plaane näinud. Algul tahtsivad staadioni tribüünide kohale uhked korterid ehitada. Siis oleks mõne aja möödudes jõukad korteriomanikud hakanud kirju kirjutama, et lõpetage see sporditegemine ja muude rahvarohkete ja lärmakte ürituste korraldamine nende akna all, kuna see segab nende rahulikku elu. Loe ja imesta. Riik võiks mõelda, kuidas ta oma spordirajatisi ja -seltse ttoetab, et need ei peaks hakkama mingeid arusaamatuid skeeme välja mõtlema.

    VastaKustuta
  2. Tädike, ei ole see asi nii hull üldse, et kalevlasi toladeks nimetada. Paljud maailma staadionid on ühildanud äri ja spordi. Kalevi staadion kopeeriks praegu teiste riikide mudelit. Kurb on tõesti, et tantsupidude läbiviimine seeläbi kannatab, kuid eks teisedki staadionid (Eestiski Lilleküla staadion) on toonud äritegevuse sisse seetõttu, et baasi ära majandada, kuna pelgalt spordist saadav tulu ei kata kõiki kulusid. Staadioni ettepanek riigile on seetõttu täiesti mõistetav ja loogiline.

    VastaKustuta
  3. tantsupidu ei ole ju äri,see on ühisolemise pidu.
    miks rikkuda mingi äri pärast aastatekümnete traditsiooni?Riik võiks ja saaks staadioni jaoks raha leida küll.
    Tervisi tädi Maalile

    VastaKustuta